Chi kung

CHI KUNG- (csikung)-AZ ÖRÖK FIATALSÁG TITKA

 4 órás tanfolyam a következő témákban:

 • Wu Qin Xi- Az öt állat mozgása gyakorlatsor
 • Yi Jin Jing- Ín -Izom cserélő chi kung
 • Ba Duann Jin- A 8 brokáttekercs gyakorlatai
 • Tao gyakorlatok a fiatalság és a szexuális erőnlét megőrzéséért.

16 órás (2 napos) tanfolyam a következő témában:

 • Csung Jüan Csikung( ZY Qigong) I. szint: az ELLAZULÁS szintje.

 

Az öt állat mozgása gyakorlatsor

Hua Tuo kínai orvos /110-207/ nevéhez fűződik az 5 állat mozgása (játéka) néven ismert csikung gyakorlatsor, aminek sok változata ismert a mai napig. Ezt a mozgást tartják az első írott -rögzített- gyakorlati programnak a betegségmegelőzésben. A csikung: egy átfogó név, ami nemcsak testedzést, de belső munkát is jelent -a harcművészetek alapja. Legalább 70 000 buddhista és több mint 30 000 taoista csikung gyakorlat létezik. Vitalizálja a testet, szellemet és lelket. Az életerő (chi) szabad áramlását segíti, és ha rendszeresen végezzük gyakorlatait, akár 100 évig is élhetünk.

A Csikung legrégebbi gyakorlatsora - Az öt állat játéka - egy olyan ősi tudás, egy kínai energiatorna, amely öt állat mozgását utánozva könnyedén visszaállítja testünkben a harmóniát. Nézzük sorra, melyek ezek:

 • Daru mozgása: Fejleszti az egyensúlyt, könnyedséget, légiességet ad. Frissítve hűti és nyugtatja a testet.
 • Medve mozgása: Erősíti a csontokat és a vesét. Visszavezet bennünket az ősi erőhöz.
 • Majom mozgása: Táplálja a szellemünket az által, hogy gyors felfogóképességre ösztönöz. Hajlékonyságra és gyorsaságra tanítja a testünket.
 • Őz mozgása: Nyújtja a gerincünket, rugalmassá teszi az inakat, izmokat. Kecsességet kölcsönöz. Relaxációt segíti elő.
 • Tigris mozgása: Növeli a belső erőnket. Fejleszti az izomerőt.

A könnyed mozgásoktól egészen a nagy teherbírást és pszichikus erőt igénylő gyakorlatsorokig terjed a csikung mozdulatok tárháza, ezért nem mindegy milyen csikungot, vagy iskolát választunk. Az öt állat játékát azért ajánlom, mert különböző állóképességű és korú emberek egyaránt elsajátíthatják ezt a gyakorlatsort. Olyan légzéstechnikára tanít, mely által elengedjük az életünkbe megkövült „régit” és utat engedünk az „újnak”. Test-Szellem-Lékek hármasa együttesen erősödik és beindul az öngyógyító mechanizmus.

Tanuljuk meg hát ezt a fajta egyensúlyt és bújjunk az állatok bőrébe!

Tanfolyamvezető: Farkas Ilona  csikung (chikung, qigong) tanár

 

Yi Jin Jing -"izom és íncserélő" csikung- 12 féle mozgásból álló gyakorlat.

Ez a mozgássor az egészségmegőrző csikung ősi gyakorlata, aminek lejegyzése Bódhidharma szerzetes nevéhez fűződik.

Legalább 2000 éve alkalmazzák ezeket a finom szépségű lágy, egyenletes mozdulatokat az egészség megőrzésére. A gerinc forgatásán, nyújtásán keresztül a végtagok és a belső szervek is pezsdítő energiát kapnak ez a hatás rögtön érezhető.

A Shaolin kolostorban ez a gyakorlatsor a klasszikus alapgyakorlatokhoz tartozik, és a tréningek részeként ma is művelik, főleg a pszichikai erő növelésére.

Kínai mesterek mondták, hogy rendszeres gyakorlása a hosszú élet titka (az a bizonyos 120 év:-))

Miközben a kéz és a láb meridiánjain dolgozunk a mozgásokkal, a légzéssel és a fókusszal a stabilitást és a fizikai és a pszichés erőt- is növeljük. Nagyon jó torna az ízületek és izmok rugalmasságának megtartása céljából, hiszen a fiatalság, az életkor az ízületek állapotán, az inak, izmok rugalmasságán mérhető!

Hatásai:

 • Erős nyújtás az izmoknak, inaknak. Az összes meridián bemozgatása, jobb működésre serkentése.
 • A mentális erőnlét és fizikai stabilitás javítása
 • Qi harmonizálás, egyensúly, lelki béke

Kínában máig népszerű és százak gyakorolják együtt - versenyeken és kulturális rendezvényeken.

A mozdulatok egymás után, harmonikus ritmusban követik egymást.

 • Felkészülési pozíció
 • Wei Tu felmutatja a mozsártörőt
 • Csillag szedegetése, az égről és a Nagy Göncöl csillagkép kicserélése
 • Kilenc ökör vontatása farkuknál fogva
 • A tenyér mancsként kitárása, a Fehér Kócsag szétteríti szárnyait
 • Kilenc szellem rántja ki kardját
 • Három tányér a padlóra hull
 • A Fekete Sárkány kimereszti karmait
 • A Tigris áldozatára ugrik
 • Üdvözlő meghajlás és faroklengetés
 • Befejező, lezáró gyakorlat

Tanfolyamvezető: Farkas Ilona csikung (chikung,qigong) tanár

 

Nyolc Brokáttekercs csikung gyakorlatsor álló és ülő gyakorlatai

A "Nyolc brokáttekercs" (Ba Duann Jin), az egyik legismertebb és legnépszerűbb chi kung gyakorlatsor. Az egészség megőrzését és fejlesztését szolgálja. A gyakorlatsor lassú, nem megerőltető, többszörös ismétléssel végzett gyakorlatok sorozatából áll, amelyet bárki meg tud tanulni és rendszeresen tud végezni. Kínában és azon kívül is széles körben elterjedt.

Számos stílus keletkezett belőle. Nagyon értékesnek tartják azt az egészséget, amelyet e gyakorlatok helyes elsajátításával és rendszeres gyakorlásával el lehet érni.

Megalkotását Yeuh Fei marsallnak tulajdonítják, aki a gyakorlatsort a XII. században, a Sung-dinasztia idején, állította össze, katonái egészségének megőrzése céljából. Az eredeti sorozat tizenkét gyakorlatból állt, de számuk az évszázados - nemzedékről nemzedékre történő átadás során - nyolcra csökkent. A marsallt Kína történelmében az egyik legbölcsebb és legbátrabb hősnek tekintik, aki nem csak ennek a gyakorlatsornak a megalkotásával, hanem két harcművészeti stílus alapításával is beírta nevét a történelembe. Nevéhez kötik a Saskarom nevű külső-, és a Hsing I nevű belső harcművészeti stílusok megalapítását is.

Mai formájában a gyakorlatsor nyolc álló gyakorlatból és nyolc ülő gyakorlatból áll. Az álló gyakorlatok az energiák begyűjtését és testen belül történő mozgatását szolgálják, míg az ülő gyakorlatok belső meditációs, illetve akupresszúrás pontok kezeléséből álló gyakorlatok.

A gyakorlatok hatékony végzéséhez ismerni kell az elméleti hátteret és a gyakorlás általános alapelveit, így ezek rövid ismertetését is tartalmazza a tanfolyam.

A chi kung gyakorlatok lényege, a gyakorlatok, illetve az egyes mozdulatok mögött lévő alapelvek megértése és ismerete. Ez az elv a gyakorlat lényege és gyökere és ez hozza meg a kívánt eredményt. Addig kell gyakorolni, amíg meg nem értjük teljesen a gyakorlatok lényegét. A mini tanfolyam során hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fizikai gyakorlás mellett az egyes gyakorlatok lényegét is megismerjük.

Oktató-tanfolyamvezető: Sódor Márton alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, csikung oktató és terapeuta, TAO egészség tanácsadó és terapeuta  www.gyogyitoharcos.hu

 TAO energia-gyakorlatok (csikung) a fiatalság megőrzésére a szexuális energiák megerősítésével (Sárkány Palota gyakorlatok)

A szexuális energia – a taoista gondolkodás szerint – az életünket mozgató alapvető energia. Nem csak szexuális képességeink, hanem életminőségünk és kreativitásunk is ennek az energiának a mennyiségétől és minőségétől függ. Ennek megfelelően az ősi taoista bölcsek számos technikát és gyakorlatot fejlesztettek ki ezen energiák megőrzésére és hatékony felhasználására.

A tanfolyamon megtanulható gyakorlatok az ősi taoista egészség- és hallhatatlanság kultúra, mozgás- és légző-gyakorlataiból származnak. A gyakorlat-sor változatos és egymásra épülő mozgásgyakorlataival felélesztjük, majd felerősítjük a testünkben áramló energiákat (chi) és ezzel képessé válunk

 • kigyógyulni a betegségeinkből
 • erősíteni testünket
 • javítani az immun-védelmünket,
 • késleltetni az öregedési folyamatot
 • meghosszabbítani az életünket
 • megfiatalítani a szervezetünket
 • fokozni szexuális képességeinket.

Mindezek pozitív hatást fejtenek ki érzelmeinkre, külső megjelenésünkre. Stimulálják lappangó képességeinket, segítenek kibontakoztatni a szervezet öngyógyító képességeit, erővel és vitalitással tölti fel a testet és javítja teljesítőképességünket, egészségünket.

A gyakorlatsor kiemelten alkalmas gerinc-, mozgásszervi-, vese-, anyagcsere-, női és férfi szexuális problémák, alacsony energiaszint, időskori panaszok orvoslására, az ideális testalkat kialakítására (túlsúly és túlzott soványság esetén), a szexuális erő és képességek, csökkenésének megakadályozására, javítására/fokozására, a kisugárzás (nőiesség, férfiasság) megerősítésére és egy kielégítő párkapcsolat lelki és fizikai hátterének megteremtésére.

Az gyakorlatsor mintegy 1-1 1/2 órás, nagy ismétlésszámú, lassú mozgásritmusú, álló gyakorlatokból tevődik össze. A gyakorlatok hatékonyságát a szellemi összpontosítás, a légzéssel való összhang és a kialakuló meditációs állapot adja.

A gyakorlatsor önállóan megtanulva is nagyon hatékony és eredményes, de jól kiegészíti a három taoista chi kung alapgyakorlatot (a szarvas- a daru- és a teknősbéka gyakorlata), amelyek szintén elsajátíthatók TAO energia-gyakorlatok (csikung) I. tanfolyam keretében.

Oktató-tanfolyamvezető: Sódor Márton alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, csikung oktató és terapeuta, TAO egészség tanácsadó és terapeuta

A Csung Jüan Csikung (Zhong Yuan Qigong) egy ősi öngyógyító és önfejlesztő rendszer, aminek gyökerei 7000 évre nyúlnak vissza.

ZY Qigong:„ Az élet egyszerű tudománya”

Ez Xu Mingtang nagymester- az iskola megalapítójának- mottója. Számos elvonuláson, nemzetközi tréningen tiszta forrásból, Tőle tanulhatunk.

Az iskola komplex, kidolgozott gyakorlatrendszer, ami sok ezer gyakorlónál sikereket hozott. A biztonságos gyakorlás eredménye a gyógyulást, és lelki fejlődést. Mentes minden ideológiai behatástól és - mint más csikung rendszerek is –a fizikai test az energiarendszer valamint a lélek fejlesztésével foglalkozik a finom könnyed mozgással és meditatív gyakorlatok által.

 Az első szint –Az ellazulás szintje- 16 órás tanfolyam keretében sajátítható el

Várható eredmények:

 • erősödik a fizikai terhelhetőség
 • javul a stressztűrő képesség
 • enyhülnek az ízületi problémák
 • javul az alvás minősége
 • szexuális potenciál megnő
 • felerősödnek az intuitív képességek.

 Tanfolyamvezető: Farkas Ilona